Procuror DIICOT: Atacurile informatice, în evoluție. „Ne află în imposibilitatea de a obține probe tehnice legate de comunicațiile GSM”

Publicat: 06/03/2015, 19:50

„În domeniul infracțiunilor informatice se remarcă o abordare din ce în ce mai tehnică a probatoriului și în acest context vreau să subliniem încă o dată că suntem în imposibilitatea obținerii de probe tehnice legate de identificarea unor puncte de acces ale utilizatorilor finali în cadrul comunicațiilor de tip GSM sau a celor de date și că ne așteptăm de la legiuitor să ne pună în mână un instrument viabil pentru combaterea acestui tip de infracțiune tehnică”, a spus procurorul șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, vineri, după ședința de bilanț a instituției pentru anul 2014.

Reprezentantul instituției a adăugat că atacurile informatice au evoluat. Acest lucru s-a întâmplat, spun ea, prin depășirea măsurilor de securitate, modificarea datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, „anumite entități din România devenind ținta unor atacuri cibernetice complexe ce urmăresc de cele mai multe ori obținerea de informații sensibile”.

Adjunctul instituției a precizat, privitor la infracțiunile de terorism și a celor contra securității statului, că „au fost evaluate periodic, în colaborare cu SRI, vulnerabilitățile generate de înființarea statului islamic și apariția fenomenului luptător străin”.

„Au fost monitorizate activitățile de propagandă, de prozelitism și radicalizare, desfășurate de adepți ai unor entități extremiste pe teritoriul României și fenomenele de izolare ale unor cetățeni români cu preocupări pe linia confecționării de arme artizanale și materiale explozive”, a mai spus aceasta.

Hosu a vorbit și despre fenomenul evaziunii fiscale, precizând că „s-a menținut pe aceeași linie agresivă, fiind foarte des întâlnit procedeul utilizării firmelor fantomă”.

„S-a menținut constant fenomenul contrabandei cu produse accizabile prin granița cu Serbia, cu Ucraina, cu Republica Moldova și s-a menținut constant fenomenul obținerii de credite cu documente falsificate și al delapidării patrimoniului societăților comerciale prin utilizarea firmelor off-shore”, a mai arătat Hosu.

În cadrul anchetelor economice ale DIICOT, a menționat adjunctul instituției să precizeze, „au fost folosite eficient comisiile rogatorii pentru verificarea relațiilor comerciale în cadrul operațiunilor intra-comunitare și pentru identificarea liderilor grupurilor infracționale ale căror venituri erau colectate în conturile societăților nerezidente. Activitatea DIICOT în cadrul acestui fenomen s-a desfășurat în strânsă cooperarea cu SRI ca autoritate națională în materia prevenirii și combaterii terorismului”.

La prezentarea raportului de activitate a DIICOT, care a avut loc cu ușile închise, au fost prezenți ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, șeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob, precum și membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×